Wednesday, January 11, 2012

Qaleesya Amani is 1yr


Nur Qaleesya Amani Binti Abd Mubin

ALhamdulilah anak mama sudah genap 1 tahun hari ini. Mama & Baba doakan semoga Allah sentiasa mengurniakan kesihatan, kecerdasan, bijak dan membesar menjadi anak yang solehah...

Wednesday, September 28, 2011

Bread Puding

Dessert yang sgt-sgt mudah, resepi dari blog kak hana, simple dan sedap. Sila lah cube:

Bahan-bahan

8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
2 sudu besar Kismis

Untuk Sos Kastard

1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad- saya ltk 11/2 sb je..
2 s/b gula

Cara-cara

Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
Tuang ke atas puding roti tadi.

Monday, September 12, 2011

Chessy Meaty Lasagna (version yanti)

Yesterday we had pot luck open house at pitt's place. Been quite sometime we haven't met with each other and the top topic now must be our deary lil angel progress etc... so I've bake lasagna (1st attemp) and alhamdullilah consider abisla...heheh so here goes the recepi, tak betul2 ikut resepi pun just masukkan ikut sedap sendiri, mane yg nk lebih and mane yg nak kurang up to your own choice. ni untuk 12 person or 20cm nonstick tray.

Bahan A:
400gm mince meat- brand ramly
5 keping beef salami- beli kt giant (potong halus
8bj garlic- cincang/kisar halus
1bj bawang holland - bawang besar yg kaler putih tu.
Olive oil - untuk menumis

Bahan B:
3bj tomato ranum- potong dadu
1 btg carrot- potong dadu (optional)
1 tin prego classic
8 sudu besar sos tomato
1/3 botol sos spaghetti- brand san remo / preggo pun boleh
1/2 cawan air

Bahan C:
2 sudubesar gula
2 sudu kecil fresh/dried basil- chopped
2 sudu kecil fresh/dried oregano - chopped
2 sudu kecil fresh/dried parsley - chopped
2 sudu kecil chilli powder
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil black pepper

Cheese sauce

Bahan D:
250gm cream cheese - I gune Pheladephia cream cheese
1/2 sudu kecil fresh/dried parsley
1/2 cawan fresh milk- utuk cair kan cream cheese
1 sudu kecil black pepper

Bahan E:
Grated parmesan cheese
Grated cheddar cheese
Grated mozzarella cheese - cheese ni biase org buat pizza
or can use mix cheese
** can choose either 2 of the cheese up to you

Bahan F:
Lasagna sheet- I gune instant lasagna sheet (large) brand san remo

Preparation:

1- Panaskan minyak, tumis daging sampai almost masak, masuk kan chopped salami, then masukkan bawang holland & garlic.
2- masuk kan semua Bahan B.Kemudian Bahan C. masak hingga daging masak dan sayuran dah layu. ketepikan.
3- untuk cheese sos, masukkan semua Bahan D dalam periuk dan panaskan atas api yg perlahan sehingga cream cheese cair, jika terlalu likat tambah lagi fresh milk, dan ketepikan.
4- sediakan loyang pembakar yang telah disalut dgn butter/lemak sayuran (so xmelekat).
5- letakkan kepingan lasagna dilapisan bawah, tuangkan kuah daging tadi dan ratakan, masukkan cheese sos dan ratakn (xrata sgt pun xpe, lebih kurang je), then taburkan grated cheese,
6- then ulangi action no.5. The last top, put the meat sauce & cheese sauce and top with the grated cheese.
7- bakar 180'c selama 40-50minit (depend on oven masing).

Dah masak , leh hidangkan hot/ cold. Enjoice!! ;>

Tuesday, September 6, 2011

Oreo Cheesecake

Dah try buat resepi nih raye ritu, n alhamdulilah sedap... pas ni nak buat lagi la, resepi diambil dari internet, tapi dah lupe dari mane sourcenye coz google je...huhu kepada tuan resepi terima kasih!!

Bahan-bahan (untuk 8cm loose pan tray):
Untuk Base
• 300gm biskut oreo (intinya dibuang) di kisar hingga lumat
• 75gm butter - cairkan (my mum cakap butter brand tatura sedap)

Untuk Cheesecake
• 500gm cream cheese (philedhapia/brand tatura pun ok)
• 150gm whipping cream (brand emborg / anchor pun ok je)
• 110g gula castor
• 1 tbsp lemon juice- (i try letak 4tbsp n lemonzest, coz suke rase masam2 skit)
• 2 biji telur
• 20keping biskut oreo yang dipatahkan.
• 1/2 tbsp esen vanilla
Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk dan campur dgn butter yang dicairkan.terapkan dalam loose pan dan bakar dalam oven 150'c selama 15minit.ANgkat dan ketepikan.
• Putarkan gula dan cream cheese, masukkan whipping cream, gaul sebati.
• Masukkan telur sebiji demi sebiji, putarkan, masuk kan esen vanilla, lemon & lemonzest.
• Masukkan oreo yang telah dipatahkan. Gaul sebati.
• Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan bakar dalam oven selama 45-50minit dgn suhu 150'c. bakar secara waterbath @ steambath.
• Biarkan sejuk di dalam oven selama 1 Jam, keluarkan dan letak didalam peti ais selama 4 jam/ semalaman, dan boleh lah dihidang.

itu jer...snangkan..

Tuesday, August 16, 2011

FAMOS AMOS cookies

Haven't done yet, planning to do this coming hari raya. InsyaAllah...

Ingredients:
2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla


Cream the butter and both sugars.
Add eggs and vanilla;
mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda.
Add chocolate chips, Cadbury bar and nuts.
Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.
bake for 10 minutes at 375 degrees (190.5'c).
Makes 122 cookies.